Banca ètica PDF Imprimeix Correu electrònic

Existeix una alternativa viable i segura a la banca tradicional, sospitosa d’inversions en armes, contaminada, corrupta i, en definitiva, no ètica. La banca  a la qual ens referim és la banca ètica, que es distingeix de la convencional en la naturalesa social dels projectes que finança, en el filtre ètic de les empreses en les quals inverteix i en la transparència en la seva gestió. 

La banca ètica es caracteritza, des del punt de vista de l'estalvi, perquè el seu objectiu és proporcionar a les persones o institucions un producte d'estalvi adequat a les seves necessitats i que no troben en el mercat. Sense oblidar el rendiment econòmic, els permetin participar en les decisions referents a la destinació dels seus estalvis, de manera que aquests no entrin en contradicció amb els seus valors. Pel que fa al crèdit, el seu objectiu és proporcionar crèdits als exclosos financers, és a dir, a persones emprenedores i entitats del tercer sector i l'economia social que troben importants dificultats per accedir al crèdit convencional i que sovint compleixen els requisits ètics que els estalviadors estan buscant.

Un banc ètic és un banc regit per un banc central que és capaç d'assegurar el retorn dels seus fons als dipositants i que pot garantir la seva pròpia continuïtat. Així doncs, un banc ètic ha de funcionar basant-se en criteris ètics, ser viable i obtenir beneficis.


Banca ètica a l'Estat espanyol

A Espanya treballa el Triodos Bank, que disposa d'una sucursal a Barcelona i una altra a Madrid i està present a Balears, Comunitat Valenciana, Andalusia, Castella i Lleó i Aragó. Com és característic d'aquest tipus de bancs, pel fet que els marges de guanys de l'entitat són menors que els usuals i que mouen un volum menor de diners, el contacte entre el client i el banc es realitza majoritàriament a través de telèfon, Internet o correu. De fet, Triodos Bank, de base holandesa, però amb presència al Regne Unit, Bèlgica i Espanya, compta amb menys d'una desena d'oficines.

A més de Triodos, a Espanya també està FIARE que és un banc ètic que actua en aquests moments sota la forma d’agent comercial de Banca Popolare Etica. En aquesta fase d’agent ja esta oferint diversos productes d’estalvi i de credit. Paralelament a la seva activitat bancaria, ha engegat una campanya de captació de capital social orientada a aconseguir una llicència bancària propia el 2011, que permeti superar la fase d’agent, instaurant una cooperativa de credit sense ánim de lucre propietat de la ciutadania i els moviments socials.

Els bancs ètics són diferents de les institucions que concedeixen préstecs o fons d'inversió ètics, com les cooperatives Coop57 o Oikocredit. I es un bon exemple de caixa responsable l'entitat Caixa Pollença.

 

Enllaços d'entitats financeres ètiques:

  • COOP57, Serveis Financers Étics y Solidaris
  • OIKOCREDIT, Cooperativa que ofereix bons-accions per a inversions solidàries
  • ENCLAU, Xarxa per al finançament alternatiu
  • Grameen Bank, la seva principal activitat són els microcrèdits
  • Cooperative Bank (Anglaterra)

 

Documents audiovisuals:

Reportatge sobre finances ètiques a TV3. Link.

 

Per a més informació pot consultar en FETS, Finançament Ètic y Solidari (www.fets.org) y www.finanzaseticas.org.

 

 __________________________________________________________

logocentredelas.jpglogoodg.jpglogosetem.jpg

Política de privacidad (español) Política de privacitat (català)

Design by Next Level Design & rodalia / Script by Joomla!